Mobile friendly – prioritet na web sajtu

 

 

Mobile friendly (responsive) – Web sajt koji je prilagođen mobilnim uređajima (pametni telefoni, tableti).    Responsive web dizajn omogućava da web sajt na svim uređajima bude pregledan i da je navijgacija kroz njega jednostavna. To znači da sajtovi sa responsive dizajnom posetioocu sa mobilnog telefona omogućavaju da bez problema iščitava sadržaj i kreće se sa jedne na drugu stranicu. Izgled ovih sajtova se prilagođava rezoluciji ekrana koju koristi posetilac, a to može biti i ekran desktop računara, ali i tableta i mobilnog telefona. Nije vam potreban ni poseban sajt za mobilne telefone, niti aplikacija, već samo responsive dizajn da biste posetiocu sa bilo kog uređaja pružili maksimalan ugođaj.

 

Zašto sajt prilagoditi telefonu

 

Vrlo je iritirajuće kada sa mobilnog telefona posetite neki sajt i on vam se otvori kao hiljadu puta umanjena verzija sajta. Ne vidite ništa i ni na šta ne možete da klinete. Morate da uvećate prikaz i da ga pomerate levo-desno i gore-dole. Ali u slučaju da vam je mnogo važno da pogledate nešto baš na tom sajtu. U svakom drugom slučaju ćete jednostavno izaći sa sajta.

Više od 2,7 milijarde ljudi je u 2015. godini koristilo mobilni telefon za surfovanje internetom. Eto koliko je važno da sajt bude prilagođen mobilnim telefonima. Predviđanje je da će u naredne dve godine taj broj značajno da poraste. Pametni telefoni su omogućili da internetu pristupamo bilo kad i sa bilo kog mesta. Dok stojimo u redu u supermarketu ili dok smo u gadskom prevozu najčešće vreme skraćujemo čitanjem nekog sadržaja na internetu. A sadržaja ima na pretek i ako neki sajt nije prilagođen telefonu jednostavno ćemo otići i potražiti zanimaciju negde drugde. U ovom momentu sajtovi koji nisu responsive gube i po 50 odsto svojih posetilaca.
Ukoliko želite web sajt koji je mobile friendly, možete pogledati ovde.

responsive

 

Responsive dizajan i SEO optimizacija

Već neko vreme responsive dizajn je faktor na koji Google obraća pažnju. Naime, kada kucamo određenu ključnu reč u pretrazi, pored sajtova koji su prilagođeni mobilnim uređajima piše „mobile friendly“ ili „za mobilne uređaje“. Tako onaj koji pretražuje dobija informaciju koje rezultate pretrge da favorizje, to jest koji će mu biti pregledniji. Za sada responsive dizajn ne utiče i na samo rangiranje. Sajtovi koji su dobro rangirani „drže“ svoje pozicije i kod pretrage sa mobilnih telefona, bez obzira na to da li su dizajnom prilagođeni tim uređajima. Međutim, pretpostavka je da će se u narednom periodu to promeniti.

Svrha postojanja sajta je da ima zadovoljne posetioce i zato se treba prilagoditi novim potrebama publike. Sve ide ka tome da će se desktop računari koristiti samo za rad, a da će pretraživanje i zabava na internetu da se preseli na male uređaje od kojih se ne odvajamo.

 

Kontakt

Posetite naš web sajt

Pišite nam

Facebook

Twitter

Google+

Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *